Brânza artizanală din Ozunca-Băi
Jakab Bodor se remarcă prin faptul că crește vaci de lapte în localitatea Ozunca-Băi, le procesează laptele la un standard ridicat și, datorită proiectelor europene câștigate, îl dezvoltă continuu. A văzut preiectele de dezvoltare rurală ca pe o oportunitate și a fost deschis către altele noi: a câștigat ca tânăr fermier, apoi și-a dezvoltat flota de utilaje agricole cu un alt proiect și și-a dotat fabrica de brânzeturi cu linie tehnologică. Ei și-au unit forțele cu Péter Cséki și alți fermieri pentru a-și dezvolta în continuare utilajele, iar el este singurul din Bazinul Baraolt care a reușit și un proiect, care ajută promovarea parteneriatului și conceptului de produs local - Benedek-Huszár Márta a recomandat producătorul de brânză în atenția spectatorilor.
Vorbind despre începuturile vieții sale, Jakab Bodor a spus: a crescut la o fermă - cea mai apropiată casă era la un kilometru distanță - așa că și-a petrecut întreaga copilărie pe câmp și printre animale, mergând adesea la pășunat vaci și capre. Crescând, din cauza prețului mic al laptelui, a fost nevoit să lucreze timp de șapte ani în meseria sa învățată, ca electrician. Încurajarea prietenilor buni a fost cea care l-a întors la animale.
Familia lui avea opt vaci, câteva utilaje vechi, un bulgar și un tractor Fiat. În primul an au făcut fân toată vara. Când vremea a fost cea mai potrivită, utilajele s-au stricat și au fost reparate, a venit ploaia, iarba a îmbătrânit și au fost multe alte lucruri care au făcut probleme. S-a gândit bine: ori se va opri, ori se va îmbunătăți, pentru că nu poate merge mai departe așa. Depunerea primului proiect a fost din necesitate de dezvoltare.
De asemenea, i-a fost frică să aplice și de documentele implicate, dar a fost obligat să o facă. A fost respins prima dată, în 2011, dar a încercat din nou. Datorită succesului inițial, a reușit să cumpere ceva teren, niște utilaje mai vechi și să prelucreze laptele. Ca un pas următor, a aplicat pentru dezvoltarea parcului de utilaje agricole și apoi a tehnologiei. Datorită noilor echipamente, nutrețul de calitate cu care lucrau înainte de proiecte pe tot parcursul sezonului, în momentul de față sunt produse în doar câteva săptămâni.
Curat și natural
Îmbunătățirile sunt importante deoarece sunt singura modalitate de a procesa laptele într-un mediu cu adevărat curat, astfel încât acesta să-și păstreze în continuare toate proprietățile sale bune. „În tehnologie industrială lapetele este pasteurizat, iar apoi se adaugă bacterii și diverse minerale. Singura întrebare este ce poate face corpul uman cu el. Pentru că nu este deloc sigur că, deși bacteriile și mineralele se află în el, organismul le poate absorbi și utiliza. Scopul meu este să păstrez enzimele și bacteriile utile din lapte care ajută la digestia”, a spus el.
Dezvoltarea parcului de mașini servește și acestui scop, a explicat tânărul specialist. De exemplu, dacă se poate obține o cositoare performantă care taie iarba fără probleme, atunci nu există nicio substanță în fân care să facă vaca să umfle sau să strice laptele. De aceea insistă ca animalele lui să primească doar fân, și nu, de exemplu, felii de sfeclă, pentru că asta se simte în gustul brânzei. Jakab Bodor crede că este mai bine să obțină mai puține lapte, dar de înaltă calitate, deoarece numai cele mai bune ingrediente fac brânza delicioasă și bine vândută. „Avem mulți clienți care cumpără brânză special pentru că o mai pot mânca chiar dacă au intoleranță la lactoză. Brânza maturată pierde lactoza din lapte după trei luni și astfel devine ușor digerabilă în stomac.”
Cum se poate avea succes în agricultură și producție?
Jakab Bodor crede că toți cei care au vorbit înaintea lui au avut dreptate când au spus că oricine dorește să se implice în orice aspect al culturii și/sau al creșterii animalelor ar trebui să o facă. Faceți, pentru că cu învățare și puțină inițiativă poți obține succes în teren, în grajd, și chiar din birou pregătind proiecte. A avut aproape exclusiv experiențe bune cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Când a văzut un „fier” agricol mai bun în timp ce conducea pe șosea, s-a gândit imediat: ar fi bine să aibă unul ca acesta. E adevărat că au trecut câțiva ani de atunci, dar astăzi – doar pentru că a perseverat – are un parc de utilaje mult mai bun și mai mare decât a visat vreodată. Dacă a reușit, cu siguranță alții pot reuși, a spus producătorul de brânză Uzonka.
Interviul a apărut în ziarul Haromszek, sursa: https://www.3szek.ro/load/cikk/160345/a-mezogazdasagban-lehet-jovot-keresni-2-erdovideki-sikertortenetek