Bună! Sunt Bodor Jakab, fondatorul Companiei de Brânzeturi Artizanale „Uzonka".
Suntem aici pentru a vă ajuta să descoperiți cele mai bune și mai sănătoase brânzeturi din regiunea noastră subalpină.
Produsele noastre și sănătatea ta
Vacile sunt animale rumegătoare care se hrănesc cu iarbă și alte plante erbacee. Produsele lactate obținute de la vacile noastre sunt mai bogate în nutrienți. Creșterea lor în aer liber contribuie la o producție de lapte mai sănătos.
Produsele noastre lactate cresc nivelul de Omega-3, reducând inflamațiile și riscul de boli metabolice.
Vacile nu sunt animale pretențioase, de aceea fermierii pot reduce costurile cu furajele. Hrănirea cu cereale crește producția de lapte, dar duce la un rumen mai acid, ceea ce favorizează proliferarea bacteriilor patogene. Acest lucru compromite sănătatea vacilor și poate determina o creștere a utilizării antibioticelor. Produsele lactate provenite de la vacile hrănite cu cereale pot conține niveluri mai ridicate de substanțe inflamatorii.
Soluții fără alergeni
Corpul uman nu trebuie să producă enzime pentru a digera produsele lactate crude. Laptele crud se digeră singur, ceea ce este o veste bună pentru persoanele cu probleme digestive. Absorbția vitaminelor și a mineralelor depinde de prezența enzimelor, însă pasteurizarea distruge peste 90% din enzime. Este important ca nutrienții să fie într-o formă biodisponibilă. Produsele lactate crude conțin acești nutrienți într-o formă care poate fi utilizată cu ușurință de organism. De asemenea, majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză sau deficiență de lactoză pot consuma produsele noastre lactate crude.
În timpul maturării, bacteriile din laptele crud transformă lactoza rămasă în acid lactic.
Consumul de lapte provenit de la vaci hrănite cu cereale crește inflamația. Există o strânsă legătură între alimentația animalelor și alergia la lapte. În fermele obișnuite (convenționale - nonecologice), animalele sunt hrănite cu produse alergene precum soia, porumb și grâu. Persoanele alergice la lactate pot avea o reacție la laptele provenit de la aceste vaci.
De ce brânzeturi maturate Uzonka?
Secretul îl reprezintă locul în care sunt produse brânzeturile noastre: o zonă cu climă subalpină, cu fânețe și pășuni montane, departe de agricultura industrială.
Cu câtva timp în urmă, aici existau băi termale, în prezent, sunt doar băi cu apă rece, benefice pentru diverse afecțiuni. Frumusețea sălbatică a naturii din această zonă povestește în continuare istoria acestei localități.
Frumoasele noastre peisaje rurale reprezintă locația excelentă pentru fabricarea brânzeturilor.
„Țara Pădurilor” este renumită pentru frumusețea ei neatinsă de mâna omului. Prin poziționarea sa izolată, ea oferă condiții ideale creșterii plantelor aromatice și medicinale, adevărate câmpuri ornamentate cu flori rarisime. Vești bune pentru pasionații de brânzeturi, nu-i așa? Aceste pășuni verzi și sănătoase sunt adevăratul secret al brânzei deosebite pe care o producem și al vacilor noastre fericite. Aici, unde iarba proaspătă se întâlnește cu soarele blând, vacile pasc în libertate, iar laptele lor devine o comoară a gustului natural, transformat apoi în brânza ce îmbină savoarea naturii cu tehnici de preparare vechi și autentice.
Unde a început totul?
La fel ca mulți dintre noi, dragostea mea pentru brânză poate fi urmărită încă din copilărie. Mica noastră fermă și-a găsit loc în Ozunca-Băi, o zonă liniștită, ca de poveste, unde familia mea și cu mine am petrecut multe zile fericite. Bunicii mei s-au mutat aici în 1936. De atunci, s-au ocupat cu creșterea animalelor și cu agricultura, îndeletnicire pe care ulterior au continuat- o părinții mei. În copilărie, i-am ajutat mult. În vacanțe, am avut grijă de animale.
Părinții mei au preparat cel mai delicios caș, aliment de bază în familia noastră. Mă impresionau deseori aromele fantastice pe care le obțineau!
Am început să-mi caut pasiunea, pe care o pot urmări aici, printre pădurile învăluite în liniște. În fiecare zi simt esența naturii și am înțeles că trebuie să trăiesc cu responsabilitate. Această responsabilitate se reflectă în stilul de viață și în modul în care mă hrănesc, atât pe plan fizic, cât și pe plan spiritual. O alimentație sănătoasă nu este un capriciu, ci o necesitate.
După ani de cercetare și de învățare, am lansat Brânzeturile Maturate „Uzonka”.
Ce urmează?
Am obținut certificatul Produs Montan și certificatul ECO: RO-ECO-008.
Ne-am dezvoltat din ce în ce mai mult de la lansare, în 2016, și ne extindem permanent oferta. În viitor, dorim să dezvoltăm gama noastră de produse. Suntem în faza de pregătire a următoarelor specialități: brie și gorgonzola.