Bună! Sunt Bodor Jakab, fondatorul Companiei Brânzeturi Artizanale Uzonka .
Scopul nostru este de a prezenta și de a savura cele mai bune și sănătoase brânzeturi din regiunea noastră subalpină.
Produsele noastre și sănătatea ta
Vacile sunt animale rumegătoare care se hrănesc cu iarbă și alte plante erbacee. Produsele lactate obținute de la vacile noastre sunt mai bogate în nutrienți. Creșterea lor în aer liber contribuie la o producție de lapte mai sănătos.
Produsele noastre lactate cresc nivelul de Omega-3, reducând inflamațiile și riscul de boli metabolice.
Vacile nu sunt animale pretențioase, de aceea fermierii pot reduce costurile cu furajele. Hrănirea cu cereale crește producția de lapte, dar duce la un rumen mai acid, ceea ce favorizează proliferarea bacteriilor patogene. Acest lucru compromite sănătatea vacilor și poate determina o creștere a utilizării antibioticelor. Produsele lactate provenite de la vacile hrănite cu cereale pot conține niveluri mai ridicate de substanțe inflamatorii.
Soluții fără alergeni
Corpul uman nu trebuie să producă enzime pentru a digera produsele lactate crude. Laptele crud se digeră singur, ceea ce este o veste bună pentru persoanele cu probleme digestive. Absorbția vitaminelor și a mineralelor depinde de prezența enzimelor, însă pasteurizarea distruge peste 90% din enzime. Este important ca nutrienții să fie într-o formă biodisponibilă. Produsele lactate crude conțin acești nutrienți într-o formă care poate fi utilizată. De asemenea, majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză sau deficiență de lactoză pot consuma produsele noastre lactate crude.
În timpul maturării, bacteriile din laptele crud transformă lactoza rămasă în acid lactic.
Consumul de lapte provenit de la vaci hrănite cu cereale crește inflamația. Există o strânsă legătură între alimentația animalelor și alergia la lapte. În fermele obișnuite (convenționale- nonecologice), animalele sunt hrănite cu produse alergene precum soia, porumb și grâu. Persoanele alergice la lactate pot avea o reacție la laptele provenit de la aceste vaci.
De ce Brânzeturi Maturate Uzonka?
Locație, locație, locație. Fiind îmbrățișată de fânețe și pășuni montane, aflându-ne departe de agricultura industrială.
Având o climă subalpină, având până acum câtva timp băi cu apă minerală. Acum există doar băi cu apă rece utile pentru diverse afecțiuni. Frumusețea sălbatică a naturii din această zonă povestește în continuare istoria acestei localități.
Frumoasele noastre peisaje rurale reprezintă locația excelentă pentru fabricarea brânzeturilor.
Țara Pădurilor este binecunoscută de frumusețea neatinsă care se datorează poziționării izolate ce îi garantează condiții ideale plantelor medicinale și mirodeniilor, câmpurilor ornamentate de flori rarisime, aceste sunt vești bune pentru fanii brânzeturilor. De ce? Ele sunt ingredientul secret! Pășunile noastre verzi și sănătoase, ceea ce duce la vaci fericite, bine hrănite și lapte de cea mai bună calitate- plină de viață, profundă.
Unde a început totul
La fel ca mulți dintre noi, dragostea mea pentru brânză poate fi urmărită încă din copilărie. Mica noastră fermă și-a găsit loc în Ozunca Băi, o zonă liniștită ca de poveste, unde familia mea și cu mine am petrecut multe zile fericite. Bunicii mei s-au mutat aici în 1936. De atunci s-au ocupat cu creștera animalelor și agricultură ca și părinții mei. În copilărie i-am ajutat mult, în vacanțe am avut grijă de animale.
Părinți mei au produs cel mai delicios caș, fiind un aliment de bază în casa noastră. Am fost adesea impresionat de aromele lor fantastice!
Am început să caut pasiunea mea, pe care pot să urmăresc, aici între păduri acoperite de liniște. În fiecare zi simt esența naturii și sunt convins că trebuie să trăiesc cu responsabilitate. Această responsabilitate atinge stilul de viață, hrănirea- hrănirea atât corpului cum și sufletului. Hrănirea sănătoasă nu este un moft, este o necesitate.
După ani de cercetare și învățare, am lansat Brânzeturi Maturate Uzonka.
Ce urmează?
Am obținut certificatul Produs Montan și certificatul ECO: RO-ECO-008.
Ne-am dezvoltat din ce în ce mai mult de la lansare în 2016 și ne extindem mereu oferta. In viitor dorim să extindem gama de produse, deja planuind următoarele specialități: Brie și Gorgonzola.